Analiza i interpretacja wyników badania jakości wody do spożycia powinna opierać się na uznanych informacjach i praktykach zalecanych przez WHO w Wytycznych, a nie na błędnych lub niewłaściwie interpretowanych polskich przepisach.

Woda jest podstawowym i niezbędnym produktem spożywczym. Wiedza na temat zagrożeń związanych
z jej wpływem na zdrowie oraz sposób prowadzenia skutecznego nadzoru mającego na celu minimalizowanie potencjalnego ryzyka w ostatnich latach uległy znacznej zmianie. Od 2000 r. WHO jednoznacznie zaleca i propaguje prewencyjne podejście do bezpieczeństwa wody, oparte na zarządzaniu ryzykiem.

Zapraszamy do lektury artykułu mgr inż. Barbary Mulik, która jest doradcą ds. bezpieczeństwa wody, członkiem Komitetu weryfikacyjnego i redakcyjnego polskiego tłumaczenia Wytycznych WHO, a w latach 2014-2017 była członkiem Komisji Bezpieczeństwa Zdrowotnego Wody.

 

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij